Kolik stál?

Které absinty byly nejlepší a kolik tehdy stály?

Absinthe se prodával pod celou řadou nejrůznějších značek a za širokou škálu cen. Uspokojoval tedy poptávku jak buržoazie, tak pouličních trosek, kterým už šlo jen o ukojení závislosti. Na pomyslném prvním místě samozřejmě stály společnosti Pernod Fils a Cusenier Oxygénée se svou širokou paletou produktů s velkoobchodní cenou pohybující se okolo 2 franků (maloobchodní cena vycházela na franků pět).

Pod nimi se pohybovaly společnosti Berger, Edouard Pernod, Premier Fils, Junod a Terminus, jejichž cena se ustálila okolo 1,60 franku. O něco nižší, avšak podobně věhlasné značky Parrot, Bazinet a Vichet prodávaly za 1,30 a našli se i lihovarníci, kteří své ceny montovali na rovný frank za litr. Samozřejmě existovali i výrobci, kteří šli hluboce pod frank, ale jejich produktům se nedalo říkat absinthe, nýbrž tekutý alkoholový odpad.

V kabaretu Moulin Rouge vás sklenice absintu Pernod Fils vyšla od 50 do 65 centimů (drobná mince franku), což bylo asi o polovinu míň, než whisky a jen trošku víc, než co byste utratili za čepované pivo. V klasickém bistru, či kavárně, stála sklenice kolem 25 centimů a na okrajích města se dal onen „neučesaný líh“ koupit za centimů pět.

Všechny kvalitní absinty byly destilovány a přírodně zbarveny. U některých opravdu vynikajících výrobků od společností, jako je například Pernod Fils, byl jako základový používán líh vyrobený destilací vína. Levnější značky byly vyráběny z bylinných extraktů a uměle přibarvovány. Jako jejich základ se používal obilný nebo řepný líh.

U lepších absintů bylo zvyklostí nechávat je alespoň půl roku zrát v dubových sudech. Některým značkám byly dopřávány dokonce celé roky a více. Kvůli obchodování s akciemi se někteří výrobci rozhodli experimentovat s nejrůznějšími akcelerátory zrání. Vyjma jiné se objevila také technika prohánění absintu kyslíkem pod vysokým tlakem.

Ačkoliv tehdy nebyla zavedena žádná oficiální jakostní značka, ty nejkvalitnější absinty byly označovány jako „Absinthe Suisse“ (nemá se Švýcarskem nic společného). Poté byla označení „Absinthe Superieure“, „Absinthe Fine“, „Demi-Fine“ a konečně i „Absinthe Ordinaire“. Absinthe Suisse měl obsah alkoholu v rozmezí od 65-72%. Absinthe Fine se točil okolo 55% a Absinthe Ordinaire klesal až ke 45%.

Zpět do rubriky 1. Základ | Zpět na otázky a odpovědi

© 2010 Český absintový almanach, zdroj informací o pravém absintu s laskavým svolením Oxygénée vytvořil Martin Žufánek a Absinthe Mafia